330 служители на Областната дирекция на МВР, пожарната, жандармерия и Гранична полиция ще охраняват всичките около 330 урни в региона по време на президентските избори и националния референдум в неделя. Униформените ще поемат местата за гласуване в 18 часа в събота, ще ги наблюдават до приключване на гласуването в неделя, а след това ще охраняват протоколите по пътя до Районната избирателна комисия. От РИК до ЦИК в София бюлетините също ще се придвижат с полицейска охрана.
В деня на изборите основно ще се следи в секциите да не влизат въоръжени или пияни хора, няма да се допуска внасянето на обемисти пакети, оставяне на вещи без надзор и паркирането на автомобили до секциите.
Със заповед на директора на ОДМВР ст.комисар Теодор Атанасов е създаден оперативен щаб, който ще поддържа връзка с всички поделения на дирекцията в региона и с организациите, които отговарят за вота. Създадена е организация за получаване и отработване на сигнали за нарушения на обществения ред и евентуални изборни нарушения и престъпления.