823 катастрофи с 206 ранени и 14 убити - това е мрачната равносметка за миналата зима, съобщи областната полицейска дирекция. 115 от катастрофите са станали по печално известния път Русе-Бяла, където 11 души са намерили смъртта си, а 48 са получили различни наранявания.
Най-много произшествия от октомври до март - 308, са настъпили заради висока скорост. На второ място с 233 случая е неспазването на предимство. Алкохолът е в дъното на таблицата за участие в инциденти с 26 катастрофи.
Отново най-фаталният ден от седмицата е бил петък със 132 катастрофи с 40 ранени и един убит, следван от четвъртък и сряда със съответно 126 и 123 катастрофи. Най-опасни в града остават булевардите „България“ с 80 удара, следван от „Липник“ - 57, „Христо Ботев“ - 51 и „Цар Освободител“ - 49.
От вчера тече национална полицейска акция, чиято задача е да подготви автомобилите, водачите и пешеходците за движение в зимни условия. Само за час вчера и то само на едно място в града бяха написани над 10 акта за движение без светлини, без колани и с изтекла застраховка „Гражданска отговорност“. Проверките се извършваха в раойна на „Булстрад Арена“ на бул. „Липник“ и показаха, че русенци масово карат без светлини и без предпазни колани, а като видят отдалеч патрулката, светват фаровете или закопчават коланите в движение. Това обаче не остана незабелязано и несанкционирано от служителите на КАТ. 
Започналата акция „Зима“ ще продължи до края на месеца и ще обхване предимно състоянието на гумите, на светлините и чистачките на автомобилите.