Командирът на елитните контратерористични части на иракската армия заяви, че позиционирането на неговите сили на границата на Мосул е започнало „истинското освобождаване“ на града.

Иракските сили започнаха масивна операция по връщането на контрола върху втория по големина иракски град преди две седмици и напредват към него на няколко фронта.

„Сега започна истинското освобождаване на град Мосул“, заяви генерал Талеб Шегхати ал Кенани пред държавната иракска телевизия.

„Нашата крайна цел е пристигането в Мосул и освобождаването на града“, допълни той в изказване, направено от село Годжали край града.

В същото време канал „Ал Арабия“ съобщава, че специалните части са поели контрола върху сграда на държавната телевизия в Мосул. По данни на канала тя също се намира в Годжали, където се провеждат и основните сблъсъци между военните и „Ислямска държава“

„Приключихме с разчистването на Годжали и поехме контрола върху сградата на телевизионната станция в Мосул“, заяви ген. Абделуахаб ал Саади за АФП.

През 2014 г. „Ислямска държава“ завладя града заедно с големи територии около него. В момента той остава последният бастион на групировката в Ирак.