Русия представлява все по-голяма заплаха за стабилността на Великобритания, използвайки всички сложни инструменти в арсенала си за постигане на своите цели, заяви генералният директор на британската служба за контраразузнаване МИ-5 пред „Гардиън“ в първото по рода си интервю за печатна медия.

Андрю Паркър е първият изпълняващ длъжността ръководител, който дава вестникарско интервю в 107-годишната история на службата.

По думите му във време, в което основният фокус е насочен към групировката „Ислямска държава“, тайните дейности на други държави, най-вече Русия, представляват все по-голяма заплаха.

„Използва целият си набор от държавни органи и сили, за да даде тласък на външната си политика в чужбина по все по-агресивен начин – намесвайки пропаганда, шпионаж, подривна дейност и кибератаки. Русия работи днес из Европа и Великобритания“, посочи той.

Паркър допълни също, че към момента Москва все още разполага с множество разузнавачи на терен във Великобритания. Това, което различава днешното време от Студената война обаче е нивото на напредналост на кибервойната. Според него в рамките на този конфликт Русия се цели към военни тайни, индустриални проекти, икономическа информация и правителствени и международни политики.

“Русия изглежда, че все повече се определя като опозиция на Запада и действа съобразно това“, каза Паркър. „Може да видите това на място с действията на страната в Украйна и Сирия. Има обаче значителна активност, която е извън общото полезрение, по отношение на киберзаплахите. Русия представлява скрита заплаха от десетилетия. Различното днес е, че вече има все повече налични методи“ за това, допълни той.

Паркър коментира и заплахата, която „Ислямска държава“ представлява за страната. По думите му тя може да бъде разделена на три сегмента – екстремисти във Великобритания (които в момента са около 3000 на брой и са предимно британци), бойците на групировката в Сирия и Ирак, както й разпространяването на „токсичната идеология“ на ислямизма и терористичната пропаганда онлайн.

По отношение на бившия сътрудник на американските служби Едуард Сноудън и неговите разкрития за мащабните подслушвания на американската Агенция за национална сигурност (АНС) и британските служби Паркър посочи, че секретността не е нещо, от което службите се нуждаят самоцелно и че в миналото е говорил за щетите, които тези разкрития са нанесли на работата на британското разузнаване.

През 2013 г. именно журналисти от „Гардън“ първи разговарят със Сноудън и помагат за разкриването на информацията за работата на американските служби в следеното на граждани.