Косово предупреди своите граждани да избягват да пътуват през Сърбия, след нов арест на косовски гражданин по обвинения във военни престъпления - втори от септември насам.

Тези действия на сръбската полиция подкопават диалога за нормализиране на отношенията между Белград и бившата провинция, обявила независимост през 2008г. Косовският министър на външните работи призова в комюнике всички граждани на Косово,да избягват по възможност пътувания през Сърбия през следващите месеци.

В петък сръбските власти арестуваха 36-годишния Хилми Келменди, докато пресичаше Сърбия с кола по маршрута Германия – Косово, посочи косовският министър на външните работи. Той е заподозрян от сръбските власти в извършване на военни престъпления по време на конфликта между косовските сепаратисти и силите на Белград (1998-99). „Този арест е неприемлив и поставя в опасност успехите в рамките на диалога, който се провежда от 2011 г. под егидата на ЕС, за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

През 2011 г. е подписано споразумение за свободно преминаване, което позволява на косовски граждани свободно да влизат на територията на Сърбия с документи, издадени от косовските власти. Това бе и един от първите резултати от диалога между Прищина и Белград. В края на септември сръбските власти арестуваха началника на косовската полиция в Митровица Нехат Таки. Той бе задържан на границата между Косово и Сърбия на базата на заповед за арест от 2009 г. от сръбски трибунал в Ниш. Той е заподозрян в тероризъм според сръбското правосъдие, което не разкри повече детайли от обвиненията срещу него. В петък съд в Белград удължи срока на ареста му с 30 дни.