Три години условно лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, 5 години забрана да работи на държавна и обществена длъжност, както и да упражнява професия, свързана с управление на чужди пари, плюс 1500 лева глоба. Това е наказанието на бившия кмет на Ветово от ДПС д-р Рейхан Хабил. Отделно той ще трябва да плати 98 966 лева на управляваната преди време от него община, тъй като източил парите неправомерно от бюджета. Присъдата най-вероятно ще се обжалва пред по-горни инстанции.
47-годишният бивш ветовски кмет и настоящ общопрактикуващ лекар бе обвинен, че е ощетил общинския бюджет със 104 000 лева между 2007 и 2009 година, но по малка част от обвиненията той бе оправдан.
Първото му провинение е, че през 2007 и 2008 година присвоил близо 7000 лева общински пари. За улесняване на кражбата назначил ръководител на проект по САПАРД, който обаче реално не свършил никаква работа, но за сметка на това му били платени над 8700 лева от данъците на ветовчани.
Хабил бе осъден и за това, че съзнателно сключил неизгодна сделка с ветовска фирма за монтаж на гипсокартон в СОУ „Христо Ботев“ в Глоджево. От действията му общината загубила над 28 300 лева. В същото време въобще не контролирал дейностите по ремонта в училищата и заради липсата на проверки се стигнало до неправомерно плащане на 61 933 лева. Бившият кмет бе осъден и за това, че не провел прозрачна и действителна обществена поръчка, с която да избере фирма, която да преасфалтира улиците във Ветово. И погазвайки закона, самоволно избрал „Автомагистрали Черно море“, с което дружеството се облажило, а редовната процедура по избор на фирма провел, след като реално изпълнителят на ремонта вече бил избран и му била възложена задачата.
Това е вече третото разглеждане на делото срещу 47-годишния медик. Първоначално той бе осъден в Русе на 2 години условно с 4 години изпитателен срок, 1500 лева глоба, 3 години забрана да заема ръководни държавни и обществени длъжности, както и да плати 69 771 лева обезщетение на общината. След обжалване във Велико Търново обаче делото бе върнато обратно на стартова позиция, тъй като протокол от едното заседание не е бил подписан от съдията и не бил официален документ.