Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия, сочат данните до този момент.

Това е причината за организирането на традиционната национална акция „Зима“. Акцията се реализира в партньорство между Главна дирекция „Национална полиция”, Съюза на българските автомобилисти, Българския Червен кръст, с участието и на други партньори.

Започва на 1 ноември и ще продължи до края на месеца.

В рамките на акцията е предвидено провеждането на 3 кампании с цел превенция над поведението на водачите, пътниците и пешеходците при движение по пътищата при зимни условия.

Първата кампания е под мотото „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ и е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. От 01 до 10 ноември пътните полицаи ще се фокусират към водачите на пътните превозни средства, които независимо от студеното, мокро и хлъзгаво време активно участват в движението по пътищата.

Втората кампания ще протече под мотото „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ между 11 и 20 ноември.

Третата ще е между 21 и 30 ноември 2016 г. под мотото „Безопасно шофиране през зимата“.

Във всяка от трите части е обявен по един ден без жертви от определените групи участници. 2 ноември е обявен за Ден без велосипедисти - жертви на пътя; 16 ноември – за Ден без пешеходци - жертви на пътя; а 30 ноември – за Ден без водачи и пътници в МПС - жертви на пътя.

От началото на тази година до 31 септември в Русенски регионса регистрирани 1342 ПТП, при 293, от които са пострадали общо 405 души – 382 ранени и 23 загинали. В сравнение със същият период на 2015 г. общият брой на ПТП се е увеличил с 52, броят на ПТП с пострадали граждани е намалял с 29, а броят на пострадалите лица - по отношение на ранени е намалял с 16, а на загиналите се е увеличил с 3.

Сред негативните фактори през есенно-зимния период е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и кръстовища, отсъствие на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях. Основна предпоставка за инциденти е намалената светла част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението на автомобили и пешеходци във вечерните и сутрешните часове, по тъмно. Значителна част от моторните превозни средства са с нерегулирани и неизправни светлини, двуколесните превозни средства, селскостопанска техника и каруци най-често са с липсващи или неефективни светлоотразители. През този период нараства броят на произшествията с неподготвени за зимата автомобили- движещите се с износени гуми на мокри, заснежени и заледени пътни настилки. Участниците в движението не познават достатъчно и подценяват рисковите фактори от намалената видимост.

През целия есенно-зимен период от пътните полицаи ще се извършват засилен контрол за технически неизправности на МПС, създаващи предпоставки за пътни инциденти /износени гуми, неизползване вериги за сняг, при въведено задължение/. Ще се извърши оглед на уличното осветление в населените места и ще се изготвят предписания към съответните органи на местното самоуправление, за осветяване на най-невралгичните точки от уличната мрежа с повишена опасност за пътни произшествия с пешеходци - улични отсечки, райони на спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища и т.н. Ще се извърши и оглед по състоянието на пътните платна, липсващата и неизправна вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка, създаващи реални предпоставки за ПТП, и при необходимост ще се изготвят предписания за отстраняване на констатираните нередности.