Японски куриер, който трябвало да достави луксозен часовник, запази самообладание и се противопостави на двама мафиоти от язудза, които се опитаха да го откраднат.

38-годишният куриер не се стреснал от насоченото срещу него фалшиво оръжие, успял да го вземе и не позволил да му отнемат ценната пратка, съобщи полицията в Токио.

Двамата нападатели – на 32 и на 35 години, членове на престъпната организация Мацуба кай, бяха арестувани по подозрение в опит за противозаконно отнемане, уточняват от полицията.

Единият мафиот си поръчал часовник, но когато куриерът се появил с пратката, се опитал да го вземе без да плати. Започнало боричкане и куриерът бил посъветван да се маха.

Вместо това обаче, доставчикът енергично се съпротивлявал, а после извикал полиция.

Японската мафия якудза трябва да се справя с все по-силно противопоставяне не само от страна на полицията, но и от обикновени граждани.

През последните години бяха одобрени много по-сурови закони срещу фирми, които имат бизнес с якудза. Икономическият застой допринесе броят на активните мафиоти да спадне до 53 000 от 80 000 през 2009 година, отчита полицейската статистика.

Якудза се издържа главно от наркотрафик, лихварство и рекет, но управлява и законни предприятия.