Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви, че е „ужасен и шокиран“ от безразборния ракетен обстрел срещу цивилни в Алепо след три дни на бунтовническа офанзива, при които десетки души загинаха.

„Тези, които спорят, че това е с цел освобождаване на обсадата на източните части на Алепо, трябва да си спомнят, че нищо не оправдава непропорционалното и безразборното използване на оръжия... срещу цивилни зони и може да се равнява на военни престъпления“, каза Де Мистура, цитиран от в. „Гардиън“.

В неделя сирийските бунтовници продължиха атаката си срещу обсадените части на града. Според съобщения на държавна телевизия при нападенията са загинали седем души, сред които три деца. С това общият брой на загиналите през трите дни на офанзивата в тази част на Алепо се равнява на 41 цивилни, от които 16 деца, посочват от неправителствената организация Сирийски център за човешки права.

Според информация от юли тази година в тези части живеят около 275 000 цивилни.

Атаката на бунтовниците има за цел да пробие правителствената обсада на контролирани от бунтовниците източни части на града и да изтласка войската от фронтовата линия.

Цивилните и от двете страни на Алепо изстрадаха достатъчно от безплодните, но смъртоносни опити за покоряване на Алепо“, каза още Де Мистура.

В същото време в неделя военен представител от Дамаск заяви, че правителството подсилва позициите си в и около града заради офанзивата на бунтовниците. По данни на директора на Сирийския център Рами Абдурахман близо 1000 артилеристи са пристигнали в Алепо в събота от Централна Сирия за участие в контраофанзивата на правителството.