Лекари и медицински персонал в Румъния излизат днес на обща безсрочна стачка. В акцията, организирана от профсъюзната федерация „Санитас“, ще участват най-малко 82 000 души от цялата страна. По думите на заместник-председателя на организацията Мариус Сепи на работа ще остане една трета от персонала, за да може да се предоставя неотложна медицинска помощ.

„Санитас“ представлява интересите на около 100 000 служители на медицински учреждения в Румъния. Те протестират срещу ниските си заплати и незадоволителните условия на труд. До момента преговорите между синдикатите и правителството не са дали резултат.

Федерацията недоволства основно от това, че обявеното през тази година увеличение на заплатите в сектора не включва техническо-административния персонал, медиците в учебните заведения и социалните учреждения. Профсъюзите настояват за внасяне на поправки във вече съществуващия нормативен акт.

По думите на Сепи, ако исканията на участниците в стачката не бъдат изпълнени по време на пленарното заседание на парламента във вторник, те ще излязат на протест срещу законодателния орган. Днешният протест е поредният от серия подобни акции през септември, които се проведоха пред сградите на министерствата на труда, финансите, здравеопазването и парламента.