Днес беше приет бюджетът на ДОО за 2017 г. Политиката в сферата на общественото осигуряване е изцяло за продължаване на стартиралата през миналата година пенсионна реформа с цел стабилизиране на системата, запазване правата на гражданите и поетапен ръст в пенсиите.

Това, което предвиждаме е увеличение с 2,4% на пенсиите, заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова след днешното заседание на Министерски съвет, на което беше разгледан проектобюджетът за 2017 г., предаде репортер на БГНЕС.

Средният размер на пенсиите за 2017 г. е 341,57 лв. с 3% по-висок от миналата година. С около 40 лв. очакваме повишаване на средния осигурителен доход.

"Промените в бюджета на ДОО водят и до подкрепа на две изключително важни политики, свързани с цялостната реформа в осиновяването, по-добра защита правата на родителите-осиновители с възможност да ползват всички права за отпуск до навършване на пет години на детето и политиката свързана с подкрепа за работещите майки да се завърнат през първата една година на работа", коментира Русинова.

Това, според нея е ангажимент, който ще даде ефект за подобряване на заетостта и по-доброто съвместяване на семейния и личния живот на трудещите се майки.