Силно русенско представяне бе отбелязано тази година в деветото издание на националния ученически конкурс за литература и журналистика „Стоян Михайловски“. В навечерието на Деня на народните будители бяха отчетени резултатите и бе обявено класирането на най-добрите в състезанието. Радващо е, че все повече таланти се открояват сред по-малките и по-големите ученици, каза в празничното си слово доц.д-р Руси Русев, който бе председател на конкурсното жури. В церемонията на творческата надпревара, която за поредна година организира Общинският детски център за култура и изкуство, взеха участие и талантливи певци и танцьори от детска вокална група „Слънце“ и фолклорен ансамбъл „Здравец“. Специално поздравление към носителите на наградите отправи директорът на общинското предприятие „Русе арт“ Мариан Савов, който връчи специалните и Голямата награда от конкурса. 
Русенските лауреати са при най-малките Даяна Бонева от клуб „Приятели на книгата“ при ОбДЦКИ с първа награда, Розалина Златева от клуба към фондация „Бистра и Галина“ с втора, Ивелина Димитрова и Даная Йовчева от СУ „Васил Левски“ с трета и Любомира Генчева с поощрение. В първа възрастова група специална награда за цялостно представяне получиха третокласниците от СУ „Йордан Йовков“ в Тервел. 
Във втора възрастова група русенчета печелят в раздел „Журналистика“ първо място - Христина Иларионова от СУ „В.Левски“ и поощрение за Анджела Друмева от СУПНЕ „Фридрих Шилер“. 
При най-големите русенски са две първи награди в прозата - за Михаела Омарова от СУ за европейски езици и за Гергана Дичева от клуба към „Бистра и Галина“, втора награда печели Кристиян Огнянов от ПГ по облекло, трета - Мариела Димитрова от клуба към „Бистра и Галина“ и поощрение има Венета Маринова от Английската гимназия. Първа награда в раздел „Журналистика“ печели Владимир Георгиев от СУ „Христо Ботев“. 
Специална награда за силно представяне и в двата конкурсни раздела журито присъди на десетокласничката от СУЕЕ Радина Великова. Статуетката „Стоян Михайловски“ - Голямата награда за литература, замина за Шумен със своя носител 11-окласника Борис Дечев.