С хляб и сол и с горещи аплодисменти русенци посрещнаха кандидата за президент от Реформаторския блок Трайчо Трайков и кандидата за вицепрезидент ген.Съби Събев. Зала „Европа“ в Доходното здание бе препълнена с хора, които сърдечно приветстваха гостите, заедно с които в Русе пристигнаха лидерът на ДСБ Радан Кънев, народните представители от РБ Румен Христов и Димитър Делчев. 
Смятам, че шансовете нашата кандидат-президентска двойка да достигне до балотаж са огромни, каза Румен Христов и даде думата на Трайчо Трайков. Радвам се, че съм в Русе - града, където първо в цялата страна слиза европейската култура, каза Трайков. На 6 ноември предстои съдбовен избор, от него зависи как ще се управлява държавата занапред и ще имат ли с какво да се гордеят децата ни, каза той. България в момента се управлява от шепа милиардери, политици, магистрати и олигарси, подчерта Трайков. И по отношение на смятаните за основни опоненти в битката за президентския пост заяви: „Днес те се крият от дебат, утре ще се крият от вас зад стените на „Дондуков“ 2. Затова след седмица нашият избор трябва да бъде с бюлетина номер 7. В противен случай рискуваме да ни накацат летци, обърнати на североизток, а там няма свобода, там няма демокрация! Кандидатът Радев се крие зад инициативен комитет, но е ясно, че цели да върне БСП на власт!“. 
Кандидатът за вицепрезидент ген.Съби Събев увери, че именно Трайчо Трайков може да бъде независим президент и да направи така, че да бъдат счупени оковите на престъпността, бандитизма и олигархията. 
В емоционално слово лидерът на ДСБ Радан Кънев подчерта, че Русе е витрината, в която се оглеждат демократичните процеси и гражданското общество в България. Има огромен смисъл да се борим - за да имаме европейски достоен президент, призова той. Апел да се гласува за двойката Трайков-Събев направи и депутатът Димитър Делчев, който посочи двете важни задачи на РБ: да не допусне БСП да се върне на власт и „да изяжда страната“ и да бъде коректив на ГЕРБ. 
По-късно Трайчо Трайков бе приет от Русенския митрополит, който го благослови.