Турските власти са уволнили още 10 000 държавни служители в рамките на продължаващата чистка в страната срещу предполагаемите извършители на преврата от 15 юли.

Общо 10 031 служители на държавната администрация са загубили работата си. Най-голям брой от тях са били заетите в министерствата на образованието, правосъдието и здравеопазването.

Правителството също така съобщи, че затваря и 15 прокюрдски медии.

Решенията на властите са били обявени в два нови правителствени декрета. Те включват и редица рестрикции, сред които ограничения за това кога и как адвокати могат да се виждат с клиентите си.

Декретите отменят и процедурата по избор на ректори на университети, поставяйки я под контрола на държавата. Според новите разпоредби президентът Реджеп Ердоган ще избира ректорите от списък с кандидати, одобрен от образователните власти.

Новите уволнения и ограничения влизат в сила три месеца след неуспешния преврат срещу президента, за който се предполага, че е организиран от поддръжници на проповедника Фетхулах Гюлен.

Досега повече от 35 000 души бяха арестувани, а хиляди други бяха уволнени или отстранени от работа.

Чистката след преврата засегна и кюрдското малцинство в страната, което представлява около 15% от населението. Вследствие на правителствените мерки бяха закрити редица кюрдски медии, а множество държавни служители бяха уволнени заради предполагаеми връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).