Няколко силни вторични труса са били усетени в Италия, след като по-рано днес земетресение с магнитуд от 6,1 разтърси централните части на страната.

Вторичните тремори за сега са поне осем на брой, а магнитудът им варира от 3,5 до 4,8 по Рихтер, показват данни на Европейския сеизмологичен център.

Според обновена информация на Италианския институт по геофизика и вулканология епицентърът на първия силен трус е 6,1 по Рихтер. Неговият епицентър се намира също като този на предишното земетресение от 26-и този месец между населените места Норча, Пречи и Кастелсантанджело сул Нера. Дълбочината му е на 10 км.

Трусът е бил толкова силен, че е усетен в Рим, Флоренция и дори в северните части на страната.

Не се съобщава за пострадали и нанесени щети, но към момента италианската Гражданска защита извършва проверки на засегнатите региони.

„Всичко се срина, мога да видя колони от пушек, истинско бедствие“, заяви Марко Риналди, кмет на планинското село Усита.

Това е поредното силно земетресение в Италия. На 26 октомври два труса от 5,4 и 5,6 по Рихтер бяха усетени в централните части на Апенините, в районите на градовете Перуджа и Мачерата. Те бяха последвани от редица вторични трусове, които достигаха до 5 по Рихтер. През август вследствие на друго силно земетресение близо 300 души загубиха живота си.