Тримата астронавти, чиято мисия на Международната космическа станция (МКС) изтече, се завърнаха успешно на Земята. Руснакът Анатолий Иванишин, японецът Такуя Ониши и американката Кейт Рубинс се приземиха в Казахстан при ясно, но студено време след 115 дни в околоземна орбита.

„Кацането се осъществи!“, заявиха от руското ръководство на мисията.

За биолозите Рубинс и Ониши това е първата мисия в открития космос, докато зя техният командир Иванишин това е втора такава – първата, отново на борда на МКС, беше преди пет години и продължи пет месеца.

„Всички се чувстват прекрасно“, заяви Иванишин в първи коментар веднага след кацането.

След като триото бъде откарано в казахстанския град Караганда пътят им ще се раздели. Иванишин ще отиде в т. нар. Звездно градче – селище от градски тип край Москва, където се намира център за подготовка на космонавти. Рубинс и Ониши пък ще заминат за Хюстън, Тексас, където е Центърът за управление на полети на НАСА.

Успешното приключване на тяхната мисия бележи първата пълна мисия за и от МКС на новото поколение руски ракети „Союз“. Връщането на космонавтите на Земята беше забавено с две седмици, тъй като руските техници искаха да направят допълнителни тестове на софтуера на ракетата, преди тя да потегли обратно към дома.

Мисията на тримата ще остане в историята и като първата, в рамките на която се секвенира ДНК в Космоса. Процесът, при който се определя точната последователност на геномите в ДНК, беше извършен на борда на МКС за първи път от Рубинс през август.

Според НАСА този метод би могъл да помогне за откриването на потенциално опасни микроби на борда на МКС, като също така да помогне за установяването на болести в Космоса.

Рубинс е и едва втората жена на МКС, след италианката Саманта Кристофорети. През ноември третата жена ще замине за космическата лаборатория. Това ще е американката Пеги Уитсън на 56 години, която ще замине в околоземна орбита заедно с французина Тома Песке и руснака Олег Новитски.

МКС е активна от 1998 г. насам и обикаля Земята със скорост от 28 000 км/ч.