Арестът на двамата кметове на Голямата община Диарбекир предизвика острата реакция на ООН, увеличава се чувствително броят на международните организации, осъждащи действията на турските власти по време на извънредното положение, въведено след опита за преврат на 15 юли.

В писмена декларация говорителката на Върховния комисариат по правата на човека при ООН Равина Шамдасани изрази всеобщата тревога на организацията от ареста на кметовете на най-голямата турска провинция Диарбекир Гюлтен Къшанак и Фърат Анлъ, задържани по подозрения за връзки с кюрдските сепаратисти от ПКК.

„Дори в условията на извънредното положение турските власти са длъжни да спазват основните принципи за справедлив процес и законност, както и правилното функциониране на презумпцията за невинност. Припомняме, че правата на човека са обект на уважение и пълно зачитане, и ние призоваваме правителството да гарантира максимална прозрачност и безпристрастно и обективно правосъдие“, посочва Шамдасани в документа, цитиран от в.“Джумхуриет“.

„Арестът на демократично избраните от народа кметове е само част от събитията в Изтока и Югоизтока на страната, десетки държавни служители са отстранени и задържани под стража. Загрижени сме не само за тях, но и за другите професионални съсловия, засегнати от мерките, прилагани по време на извънредното положение. Въпреки, че службата по правата на човека няма пряк достъп, ние продължаваме да следим от разстояние ситуацията и ще огласяваме своите доклади и позиции“, се казва още в декларацията.

Анкара отказва достъп на представители на Върховния комисариат по правата на човека при ООН, които настояват да посетят източните и югоизточните провинции под претекст, че там са в ход специализирани военни и полицейски операции. Освен острите реакции от ЕС и днешната на ООН, преди два дни говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби обяви на пресконференция във Вашингтон, че внимателно наблюдават развоя на случая с ареста на кметовете, обвинени в подкрепа на терористичната групировка ПКК. „САЩ винаги реагира остро и с възмущение на всеки терористичен акт, реализиран от ПКК. Загрижени сме по повод задържането на избраните кметове и призоваваме турските власти да действат в съответствие със законите, да не ограничават правото и свободата на изразяване на арестуваните, и да зачитат и уважават правата им“, посочва Джон Кърби, цитиран от информационната агенция „Доган“.

Арестът на Къшанак и Анлъ във вторник предизвика масови безредици в Диарбекир, полиция атакува протестиращите с водни оръдия, десетки бяха задържани, а общинските служби по транспорта и чистотата спряха работа, бойкотът им продължава, както и напрежението в района. На двамата бе наложена 5-дневна ограничителна мярка, забраняваща им да се срещнат с адвокатите си, днес обаче Гюлтен Къшанак е успяла да разговаря със своите трима защитници след разрешението на прокуратурата. Те съобщават, че кметицата е в добро здраве и състояние на духа, и очакват разрешение за среща с другия арестуван кмет.