Това, което мога да обещая на хората от Нови пазар, е че ще продължим да полагаме всички усилия те да останат и да живеят тук, защото мястото е прекрасно, каза министър-председателят Бойко Борисов при откриването на завод на Akgun Seramik в града. Чрез инвестицията на турското дружество беше съживен старият завод „Керамика Плиска”, който така и не заработи след като беше построен преди години.

„Действително имаше проблем и инвеститорите щяха да си тръгнат, както често се случва в България, когато или администрацията е бавна, или се престарава, или не мисли стратегически колко е важна за 300 работни места – това са 1500 души да имат от заплатите си повече на трапезата. Радвам се, че днес вече имаме готова линия да работи, до март 300 човека ще работят тук. Убеден съм, че много по-скоро ще се развие тяхната инвестиция, и не само тя“, каза премиерът, като допълни, че има интерес към бившия стъкларски завод „Китка“, където биха могли да работят около 500 човека, и към цех за керамика.

Виждате, когато сме ние – идват инвеститори, има работни места, каза премиерът. Той посочи, че във фискалния резерв на страна има над 13 милиарда лева, които гарантират стабилността на националната валута и спокойствието на инвеститорите. „И то в година, в която това правителството след експеримента Орешарски изплати 1,2 милиарда за двете американски централи, 1,3 милиарда за руската „Белене“ и 3,7 милиарда за КТБ. Събрахме и платихме близо 7 милиарда без да ги усетят хората. Тези дългове станаха за една година, докато ни нямаше. Казвам го, за да не си правим повече експерименти“, заяви Борисов.

Министър-председателят посочи, че другата му цел, която ще доведе до подобряване на живота на хората от региона, е изграждането на магистрала „Хемус“. Чрез нея ще се осигури много бърза връзка до морето и до София, и ще се създадат условия за икономическо развитие.