Белезникави следи от течове се забелязват по стените на прясно ремонтираната зала „Изкуство“ в регионална библиотека „Любен Каравелов“. По време на бурното стопяване на снега по покрива на сградата таванът протекъл и мокри вади се спуснали, очертавайки продълговати белези по пастелната боя на стената. В едно от сервизните помещения на втория етаж пък водата се изливала като буен пролетен поток, което наложило спешно да се махнат чисто новите плочки от тавана, за да може водата да се лее направо в тоалетната, без да подгизва целият таван.
Директорката на РБ „Л.Каравелов“ Теодора Евтимова е сигнализирала общинската управа за неприятното произшествие. Слава богу, че не тече в читалнята, намира сили да се радва Евтимова, тъй като и тя, и нейните колеги в библиотеката биха искали да не си спомнят за потопа през юни. Тогава при проливния дъжд през разпокрития от строителната бригада покрив водата намокри цялата читалня, като ручеи се изливаха дори и по стълбите, докато служителите в културния институт спешно спасяваха ценните издания.
Със сигурност нередностите, допуснати по време на продължилия до късната есен ремонт /който, впрочем, наложи и честването на 125-ата годишнина на РБ да се отложи за тази пролет/, ще бъдат поправени. Но за пореден път излиза на преден план въпросът защо това се налага кажи-речи дни, след като екипът на библиотеката изчисти сградата и подреди всичко. Междувременно преди дни институтът бил посетен от специалисти, които замерват осветеността в помещенията. Проверката показала, че в много от залите светлината е значително по-слаба от необходимата. Затова завчера през чистата и подредена библиотека отново се разшетаха майстори - отново къртеха таваните и монтираха допълнителни осветителни тела, които да отговарят на изискванията. И монтираха трета или четвърта лампа там, където по проект са били предвидени с едни или две по-малко. На момичетата в Детския отдел направо им се плачеше, докато гледаха как светналите от чистота стелажи се покриват отново с прахоляк и мазилка.
Хубава работа, ама българска... Това мрачно възклицание незримо витае в сградата, току-що ремонтирана за почти 700 000 лева. Особено при вида на висящата на парцали мазилка и олющеното вито стълбище в някогашния централен вход в библиотеката. Както за декоративните орнаменти в зала „Изкуство“, така и за фоайето и стълбището не са били предвидени средства по мащабния проект. Те тепърва щели да бъдат обект на друг ремонт, който обаче бил по-специален, тъй като е свързан с реставрация. Което ще рече, че няма да мине много и отново читателите ще прескачат скелета и ще заобикалят кофи и майстори.