„Не, нищо не ни е известно“, отговори той на молбата да коментира съобщенията в медиите, включително за посещението в Сърбия на секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

„Патрушев е със статута на активно взаимодействие и диалог със своите колеги в чужбина... Отчитайки особения характер на нашите отношения със сърбите, разбира се, че е напълно нормално да има такива посещения. Естествено, обсъждат се преди всичко двустранните отношения и положението в региона“, подчерта президентският говорител.

Посещението на Николай Патрушев в Белград бе съгласувано още преди няколко месеца и изобщо не е свързано със събитията в Черна гора, заяви на свой ред сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович пред националната медия РТС. „Това, за което беседвахме, са стандартни преговори. Говорихме за борбата срещу тероризма, организираната престъпност, контрабандата с наркотици“, посочи той.

По-рано вестник „Данас“ съобщи за депортирането от Сърбия на няколко руски граждани, които били заподозрени в подготовка на терористични актове в Черна гора. Изданието предположи, че посещението на Николай Патрушев може да е било свързано с този случай. Версията на „Данас“ намери отклик в регионалните и чуждестранните медии.

В четвъртък сръбският премиер Александар Вучич отказа да коментира съобщенията за руснаци, които били изгонени от страната. При това политикът отбеляза, че може да разкаже още „много подробности“ за нещата в Черна гора и Сърбия.

Руското посолство в Белград заяви, че няма информации за депортирани руски граждани от Сърбия.

В Черна гора се проведоха парламентарни избори на 16 октомври. В деня на вота властите съобщиха за арестувани 20 сръбски граждани, заподозрени в подготовка на терористичен акт и преврат.