Със сигурност позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка е една много висока позиция, която по никакъв начин не трябва да се счита за алтернатива на еврокомисарската позиция, която в момента Георгиева изпълнява.

С тези думи финансовият министър Владислав Горанов коментира оставката на Кристалина Георгиева от Еврокомисията и приемането на нов пост в Световната банка, предаде репортер на БГНЕС.

Добре би било за нас портфейлът да бъде съхранен, но това са първите ми спонтанни коментари по една непотвърдена за мен официално позиция, продължи Горанов, който участва в Националния съвет за тристранно сътрудничество, което обсъжда финансовата рамка на Бюджет 2017.

Сегашната позиция и тази, на която отива Георгиева, са изключително сериозни - едната в Европа, другата във Вашингтон. Световната банка е една изключително сериозна организация със световни измерения и в този смисъл можем да говорим за повишение, коментира още финансовият министър.

Ролята на Георгиева в последните години особено като комисар по бюджета и човешките ресурси най-малко се измерва с това каква изключително голяма помощ е оказвала на българските правителства, които и да са те, каза той.

Горанов заяви, че се сеща за поне две кандидатури за нейното място, но не иска да импровизира. Той заяви, че имаме много добри позиции - българи в европейски институции, които могат равнопоставено да вземат тази позиция.

Георгиева изключително много е работила за България в качеството си на европейски комисар, сигурен съм, че който и да е следващият европейски комисар от България, ще помага не по-малко от Георгиева. Естествено, ако портфейлът му е свързан с бюджета, би могъл да бъде по-полезен, но всеки един портфейл досега и всеки един български комисар е помагал.

Горанов заяви, че ако зависи от него бихме си задържали този портфейл, защото е престижен и съответства на претенциите ни да сме част от процеса на взимане на решения в ЕС.