Две русенски гимназии - Математическата „Баба Тонка“ и Английската „Гео Милев“, са с най-добри резултати от втория предмет, избран за държавен зрелостен изпит. Това съобщи вчера на заседание на областната секторна комисия по образование началникът на Регионалното управление на образованието Димитър Райнов, който отчете резултатите от националното външно оценяване и от матурите за отминалата учебна година. МГ и АГ са в челната десятка в страната, като МГ са на 8 място със среден успех на втората матура от 5.61, а АГ - на 9-о място с успех 5.60. 
При децата, явили се на „малка матура“ след 4 клас, децата от Русенска област имат пети резултат от всички училища в страната по математика, седми - по „Човек и общество“, 10-и по български език и литература и 13-и по „Човек и природа“. Седмокласниците са постигнали среден успех по БЕЛ 4.08, а по математика 3.31. В общи линии резултатите са съпоставими с тези от предишната година, каза Райнов. 
Той призна, че повече го безпокои фактът, че в последните десет години ежегодно „изчезва“ по едно средно голямо училище в Русенска област. Тази година от училищата са се отписали 360 деца - това като правило са ученици в 3-4 клас, каза Райнов. Родителите им изчаквали малко да поотраснат и ги вземали със себе си там, където се изселват заради по-сносна работа - понякога в чужбина, но по-често просто в други региони на България.