НАТО ще защитава съюзниците си с „твърди методи“, увери генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, който е на посещение в Латвия.

„Не става дума за помощ със съвети. Всички съюзници в НАТО се придържат към идеята, че съюзниците трябва да бъдат защитавани с твърди методи, тоест с войски. Мога да уверя, че НАТО ще защитава всеки съюзник, който бъде атакуван. Член пети е много ясен – ние възприемаме нападението към един като нападение към всички“, поясни Расмусен, който участва в конференция в столицата Рига.

„В близкото минало видяхме по-самоуверенно поведение от страна на Русия. Затова искаме да засилим нашата отбрана, за да откажем Русия дори от мисли за атака срещу Латвия или всеки друг съюзник“, подчерта норвежкия ръководител на НАТО.

БГНЕС припомня какво заяви руският президент Владимир Путин при вчерашното си участие в Международния дискусионен клуб „Валдай“ в Сочи: „Работата обаче е в това, че Русия никого не смята да напада, пък и смешно е това, аз четох и вашите аналитични материали, не само на присъстващите тук в залата, но и на аналитиците от същите САЩ, от Европа. Но това е немислимо, това е просто глупаво и нереалистично. Само в Европа живеят 300 милиона (граждани), и всичките са от НАТО, в САЩ общият брой на населението сигурно е 600 милиона, в Русия са 146 милиона. Ами, направо смешно да се говори за това“.