Еврокомисарят Кристалина Геогиева напуска Европейската комисия. Тя ще заеме висок пост в Световната банка.

Новината дойде от самата Георгиева, която обяви решението си първо в Twitter.

Кристалина Георгиева ще приеме предложението да стане изпълнителен директор на Световната банка. Еврокомисарят Георгиева е предложена да застане на високия пост в Световната банка от началото на януари 2017 г.

Преди минути самата Георгиева разпространи и писмото, с което подава оставка от ЕК и се обръща към председателя Юнкер : "За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като заместник-председател по бюджет и човешки ресурси. Когато през 2010 г. дойдох в Европейската комисия от Световната банка, оставих след себе си не просто работата и организацията, която обичах, но и една цяла сфера на дейност: международното развитие.

След като внимателно обмислих предложението да стана Главен изпълнителен директор на Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа и на света.

От цялото си сърце благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията.

Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел", заявява Георгиева.