Сърбия депортира няколко руски граждани поради участие в терористични акции срещу съседна Черна гора.

Руските граждани са предадени при визитата в Белград на секретаря на Съвета по национална сигурност на Русия Николай Патрушев. Тази информация бе потвърдена, както от руските, така и от сръбските медии, предаде кореспондентът на БГНЕС от Белград.

Според белградското издание "Блиц", което се смята за близко до премиера Александър Вучич, става въпрос "за безпрецедентен скандал в отношенията между двете държави в постсъветската епоха". До момента нито една от страните не е опровергала официално информацията за "депортирането на руските граждани от Сърбия". Патрушев пристигна изненадващо в Белград, за да "разчисти черногорския случай и да не позволи скандал в сръбско-руските отношения".

Патрушев бе приет на възможно най-високо равнище в Белград и всички разговори са водени по възможно "най-секретния начин". В краткото съобщение след визитата на руския гост се казваше само, че "е подписан Меморандум за размяна на информация в областта на сигурността". Местните експерти обаче предупреждават, че "меморандумът няма задължителен характер, а препоръчителен".

Кореспондентът на БГНЕС от Белград припомня, че Патрушев пристигна в Сърбия ден след извънредната нощна пресконференция на Вучич, в която той призна, че е имало опит "за насилствено превземане на черногорските институции с помощта на чуждестранен фактор". Вучич потвърди предварителните информации на черногорския главен прокурор по този случай Миливойе Катнич.

В същото време руското издание "Комерсант" пише, че целта на Патрушев при визитата му в Белград е била да "разреши новосъздалата се ситуация и да не се стигне до скандал в руско-сръбските отношения". Според руското издание Москва не искала да се разбере, "че има връзки с престъпни акции в съседна държава".

В деня на предсрочните парламентарни избори в Черна гора на 12-ти октомври бяха задържани няколко групи чужди граждани поради подготвени нападения срещу държавните институции в страната. На пресконференцията Вучич преди 5 дни призна, че "сръбските служби имат информация, че всяко движение на черногорския премиер Мило Джуканович е било следено буквално всяка секунда".