Унгария ще съди ЕК по въпроса за квотното разпределение на мигранти в страните членки на ЕС. Това ще стане, ако Брюксел не свали този въпрос от своя дневен ред, заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

Той уточни, че правителството в Будапеща ще използва като аргумент проведения неотдавна референдум, в който мнозинството от избирателите гласуваха срещу разпределянето на мигранти в страната. Допитването обаче няма правна сила поради недостатъчния брой на участвалите граждани в него.

Според Орбан в момента ЕС се намира в патова ситуация и словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна председателства ЕС, трябва да предложи решение на следващата среща на върха на ЕС през декември.

Ако ЕК не се откаже от идеята за квотите, „тогава ние няма да изпълним решението на ЕС, ще съдим Комисията“, каза Орбан пред унгарското държавно радио, цитиран от "Танюг".

„Ще има сериозни правни дебати за това дали чужденци могат да бъдат вкарани в страна членка на ЕС против нейната воля. Това ще бъде голяма битка и затова е необходима промяна в конституцията“, подчерта премиерът.

Според него въпросът за приемането на мигранти е пряко свързан с държавния суверенитет. В тази връзка Орбан призова през следващия месец да бъдат потвърдени конституционните промени, които ще забранят настаняването на на мигранти в страната.