Местни жители в Босна и Херцеговина са разгневени, защото им е забранено да влизат в един комплекс, освен ако не са работници и чистачи, съобщи британският в. „Експрес“.

Комплексът се характеризира със засилени мерки за сигурност, обграден е с високи стени и има порти за влизане в него. Местните жители смятат, че е незаконно чужденци да купуват част от страната и след това да им забранят да влизат. Има информации, че в комплекса живеят само жени с децата си, а мъжете им идват много рядко.

Инвеститори от Близкия Изток са построили 160 луксозни къщи близо до гр. Тарчин, който се намира недалеч от столицата Сараево.

Къщите, които се предлагат на пазара в Кувейт, се продават за около 150 000 евро. Обяви за домовете наричат Босна мюсюлманска държава, "надарена с красива природа от Аллах".

Агент по недвижими имоти заяви пред местните медии: "Собствениците не искат да се смесват с местното население. Те имат свои собствени традиции, когато става въпрос за облекло, поведение и молитва, и не искат други хора да се вглеждат в тях."

Местен аптекар казва: „Ние сме мюсюлмани, но се молим в домовете си и в джамиите, и сме светска държава. Те са различни от нас.“

Новината за арабското село е продължение на разкритията от миналата година, че екстремисти от Ислямска държава (ИД) са си създали твърдина в живописно село в континенталната част на Европа, където всеки е "готова да отговори на призивите за джихад."

Парцели в Осве, Босна и Херцеговина, били купени от бойци на ИД и службите за сигурност вярват, че районът се използва за обучение на терористи.

В германските медии беше съобщено, че над 300 мъже от Босна са се присъединили към ИД в Ирак и Сирия, припомня „Експрес“.