Сърбия и по-нататък ще продължи да оказва поддръжка на мигрантите, докато за тях не се отвори път на територията на ЕС. Това заяви сръбският президент Томислав Николич в интервю за руския канал RT.

„В момента в Сърбия има достатъчно ресурси, търпение и разбиране, за да се вземат всички мигранти, идващи в страната. От самото начало ние знаем, че Сърбия е само транзитен пункт за тях. Именно ЕС установи този маршрут през Македония и Сърбия, които не се явяват членки на съюза. ЕС с лекота може да смени маршрута през Гърция и България – през страни, които са членки на съюза към пет северни страни от Европа, към които се стремят бежанците“, каза Николич.

„Докато границите на Европейския съюз не бъдат отворени, Сърбия ще приема бежанци и ще изпълнява своя хуманитарен дълг, ще се грижи за тях, особено за децата, ще осигурява медицинска поддръжка и ще помага да преживеят зимата – ще направи всичко, така че те да могат да продължат пътя си по-нататък“, добави Николич.

В същото време по неговите думи Европейският съюз не помага на Белград в справянето с мигрантите. Президентът посочи, че Сърбия не е против отварянето на границите, но „това би било странно, ако Австрия, Германия и други страни престанат да приемат мигранти“.

„Ние просто искаме ЕС да ни предупреждава за своите планове, ако има такива по отношение на миграцията. Ние не искаме помощи, просто ни е необходимо да знаем колко дълго и колко на брой мигранти ЕС ще вземе и кога ще спре да го прави“, каза държавният глава.

БГНЕС припомня, че през септември ЕС обяви, че ще помогне на Сърбия с обучение на персонал и доставка на специално оборудване за по-добър контрол на мигрантския поток. В съобщение на Делегацията на ЕС в Сърбия се казва, че е подписан договор за 1 милион евро с Международната организация по миграция за осигуряване на техника на стойност 350 000 евро и обучение на сръбските власти.

С това финансиране ще се обезпечи и разполагането на 50 чужди гранични полицаи от страни членки на ЕС.