Британски учени са открили неочаквани свойства на чая.

Както посочва сайтът VladTime.ru, според учени от Глазгоуския университет, консумацията на чай в големи количества има отрицателно въздействие върху мъжкия организъм. Той предизвиква рак на простатата.

Това доказва анализът на медицинските данни на 6000 мъже на възраст между 21 и 75 години. Оказало се, че по-голямата част от участниците в проучването, които злоупотребяват с чай, страдат от простатит. В някои случаи се развива и рак на простатата. Експертите смятат, че консумацията на повече от 7 чаши чай на ден увеличава риска от това заболяването с около 50 процента. Също така, освен рак, чаят предизвиква и нарушения във функционирането на бъбреците и стомашно-чревния тракт.

Учени от Холандия обаче, за разлика от британските, смятат че чаят е изключително полезен. Според тях, той облекчава умората, намалява стреса и има положителен ефект върху умствените способности на силния пол. Учените са забелязали, че благодарение на зеления чай умствените способности на мъжете се подобряват. Освен това чаят премахва умората и стреса. Тайната е в кофеина и L-теанина, съдържащ се в зеления чай. Също така чаят укрепва костите, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и болестта на Паркинсон.