Сигурно сте чували за салатата Сельодка под шуба. В превод от руски тя би се наричала Херинга под палто, но ще се изгуби най-любопитната част от името й. Защото шуба всъщност е абревиатурата Ш.У.Б.А, която се получава от израза: Шовинизму и упадку - бойкот и анафема! Или на български: На шовинизма и упадъка - бойкот и анатема! И ако ви звучи много революционно - на прав път сте.
За Сельодка под шуба се твърди, че е рожба на Октомврийската революция от 1917 г., която променя съдбата не само на Русия, но и на целия свят. По същество тя е въоръжен преврат, който започва на 25 октомври по стар стил (по нов се пада на 7 ноември) с оръдеен залп от крайцера „Аврора“ по зимния дворец в Петроград. Превратът сваля правителството и установява властта на болшевиките, чийто вожд и идеолог е завърналият се от Финландия Владимир Илич Ленин. Той застава начело на „държавата на работниците и селяните“, в която властта вече е еднопартийна и тоталитарна, икономиката е централно планирана, а частната собственост е национализирана. Имперска Русия се превръща в Съюз на съветските социалистически републики (СССР), който все още живее в обърканите глави на някои, но това е друга тема.
Такава кардинална промяна в управлението на една държава естествено предизвиква много спорове, конфликти и ексцесии сред хората. В Съветска Русия кръчмите и кафенетата се превръщат в арена на ожесточени препирни кой крив и кой прав, да се избиват ли интелигентите или само да се пращат на каторга и всякакви такива злободневни теми. Всичко това обилно полято с алкохол, в резултат на което словесните доводи бързо се превръщали в ръкопашни битки, а непримиримите опоненти започвали да се замерят с чинии и чаши, чупели маси и столове и всичко, което им попаднело пред размътения поглед, преди накрая да запеят нестройно „Интернационала“.
Един от собствениците на верига заведения в Москва и Твер - Анастас Богомилов, бил много недоволен и разтревожен от недостойното поведение на клиентите си, които по този начин му причинявали и доста големи загуби заради непрекъснатите ремонти и купуването на нова посуда. И Богомилов се замислил как да спаси положението. На помощ му се притекъл неговият готвач Аристарх Прокопцев. Според него една хубава, засищаща салата няма начин да не свали алкохолния градус и да не обедини непримиримите врагове. Проблемът бил, че вече била започнала Гражданската война, имало глад и хората разчитали само на дажбите от Совнаркома, тоест от съветското правителство. Аристарх обаче се оказал хитър потомък на гръцките си предци и успял не само да направи салата от наличните продукти, ами и да й придаде идеологически верен и революционен вид.  Той взел традицонното лакомство на пролетариата - сельодката (осолена херинга), добавил основната храна на селяните - лук и картофи, а като обединяващ двете класи елемент избрал цвеклото - хем го обичали всички, хем било с червения цвят на болшевишкото знаме. Като подправка използвал провансалски сос, тоест майонеза, олицетворяващ както западните врагове на Съветска Русия, така и все още недоубитата родна аристокрация. Всички продукти били наредени на слоеве, а финалният щрих бил името: Шовинизму и упадку - бойкот и анафема!, което по тогавашното увлечение по абревиатурите било съкратено на Ш.У.Б.А. Салатата за първи път била сервирана в заведенията на Богомилов при посрещането на новата 1919 г. и предизвикала невероятен възторг. А и собственикът бил много доволен, защото клиентите се напивали по-малко, макар че заради мазната майонеза пиели повече алкохол, и политическите препирни се поуталожили.
С времето имената на Анастас Богомилов и на Аристарх Прокопцев били забравени, както било забравено и първоначалното име на салатата, която се превърнала просто в Сельодка под шуба и почти задължителен елемент от новогодишната трапеза.
Така е според легендата. По-възрастни руснаци обаче свидетелстват, че салатата се появява в ресторантите през 60-те и 70-те години на миналия век, когато в Съветския съюз изведнъж всички се увличат по зимните салати. Всъщност тя била модификация на еврейско ястие, каквито впрочем имало много в руската кухня, защото били много вкусни и приготвени от прости и евтини продукти. Но когато Сельодка под шуба станала много популярна, този факт мъдро бил забравен.
Днес класическата салата има много разновидности, като най-често в състава й се включват варени яйца и настъргана кисела ябълка. Има вариант с пушена скумрия за по-ярък вкус и със солена сьомга за повече изтънченост. Съществува и вегетариански вариант, при който рибата е заменена с водорасли и се нарича Море под шуба.
През 2010 г. в Деня на херингата, който традиционно се празнува в Холандия през юни, в руския Калининград е приготвена най-голямата засега салата Сельодка под шуба, вписана в „Книгата на рекордите на Русия“ (Има и такава!). Тя тежала 488 кг, била дълга 12 метра, а за приготвянето й били използвани 50 кг солена херинга, 98 кг цвекло, 94 кг моркови, 158 кг картофи, 720 яйца и 50 кг майонеза. И всичко било изядено!

Сельодка под шуба

Необходими продукти:
500 г филе от херинга
1-2 червени цвекла
2-3 картофа
2 моркова
1 глава лук
200 г майонеза

Начин на приготвяне:
Херингата се нарязва на дребни парчета. Картофите и морковите се почистват и сваряват. Трябва да станат достатъчно меки, но без да се разваряват. Цвеклото също се сварява, оставя се да изстине и се обелва с нож. Тъй като много цапа, препоръчително е това да се прави с ръкавици.
Следва подреждането на салатата:
Първият слой е от картофи. Половината от сварените картофи се настъргват на едро ренде и се разпределят на дъното на подходящ съд, за предпочитане прозрачен, за да се виждат слоевете. Картофената подложка се намазва с майонеза и отгоре се разпределя ситно нарязаната глава лук. Отново се намазва майонеза. Идва ред на херингата, която се разпределя равномерно върху лука като трети слой. Сварените моркови и останалите картофи се настъргват поотделно на едро ренде. Върху херингата се разстилат първо картофите, а върху тях морковите и се намазват с майонеза. Финалният слой е от цвекло, което се настъргва на едро и се разпределя върху морковите. Салатата се покрива с останалата майонеза, завива се с прозрачно фолио и се слага в хладилника за няколко часа, за да се смесят вкусовете и ароматите. Преди поднасяне, се украсява. Обикновено се използват варени яйца и зелена подправка като магданоз или копър.