На този етап няма непосредствена опасност от нова бежанска вълна към България, вследствие на военните действия в Алепо и Мосул. Това заяви Димитър Лазаров, председател на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност.

Бяхме уведомени, че на този етап пряка и непосредствена опасност за България от засилен бежански поток във връзка със събитията и военните действия в Мосул и Алепо няма, посочи той.

Председателят на Държавната агенция „Разузнаване“ Драгомир Димитров също потвърди, че няма опасност за България.

Това противоречи на стратегията на някои страни, които имат интерес да насочват бежанските потоци през Турция, към България и Европа - категорично ви казваме, че няма такива рискове, посочи той.

Припомняме, че в наскоро излязъл доклад на турските разузнавателни служби се посочва, че тежките поражения и загуби, които понася “Ислямска държава“ от военната операция на турските сили „Щитът на Ефрат“, скоро ще превърнат Турция отново в мишена на нападения. Според доклада рискът в страната от терористични атаки заради намесата на Анкара в Сирия става все по-голям.

В същото време турският в. „Сабах“ посочва, че освобождението на Мосул застрашава и сигурността на Европа. Изданието се позовава на изказване от еврокомисаря по сигурността Джулиан Кинг пред германския в.“Ди Велт“, в което посочва, че завземането на Мосул – крепостта на „Ислямска държава“ в Северен Ирак, ще принуди оттеглящите се бойци да се насочат към Европа. „Това е изключително голяма заплаха и ние трябва да бъдем подготвени. В районите на сраженията се намират около 2 500 бойци, заминали от Европа. Ще стане както в Афганистан – част от тях ще загинат в боевете или ще се насочат към други горещи точки, а накрая една част ще се завърнат в Европа. Няма опасност обаче от масово завръщане. Но и една малка група терористи ще предизвика огромна заплаха“, посочва той.