Необикновена дървена къщичка, сякаш излязла от приказките, е кацнала на Американското пазарче, току до детската площадка с люлките и пързалките. Къщурката е много красива, с покривче със специално непромокаемо покритие и със стилна стъклена вратичка. Размерите й са по-големи от обичайните къщички за птици, затова любопитството кара минувачите плахо да надникнат вътре. А там се оказва, че има... книги! Сериозни автори като Карлос Кастанеда, Греъм Грийн, но също и криминални романи, видимо доста четени и препрочитани - личи от разгръщаните десетки пъти страници.
Оказа се, че това е инициатива на русенеца Росен Гайчев, който преди две години прочел за подобна минибиблиотека на открито и решил, че на Русе му приляга подобно нещо. 
Така в резултат на неговия порив и на това, че успял да запали и още неколцина съмишленици, в Русе вече има няколко библиотечки на открито. Освен на Американското пазарче, такива дървени къщурки са поставени на кея, в двора на Русенския университет, в детски градини. Там всеки може да вземе книга за прочит, но може и да остави своя. Така направи и „Утро“, който вчера попълни минибиблиотеката с две нови издания.