Адвокат Николинка Мянкова ще оглавява Русенската адвокатска колегия до 27 ноември, когато ще се проведат нови избори за председателското място и постът да бъде зает от нов юрист. Вече са ясни и претендентите за нейн наследник - това са адвокатите Ангел Стефанов, Рена Стефанова, Людмил Павлов, Георги Недков и Веселина Йорданова.
Макар само преди 9 месеца видната адвокатка да бе избрана със сериозна подкрепа за пореден път начело на колегията, то победата й бе оспорена.
Спорът се върти около чисто правен въпрос - дали участието й като член на Адвокатския съвет е равнозначно на председателстването му, тоест - дали реално Мянкова не е натрупала максималните поредни 3 мандата, след които няма право отново да заема управленското кресло. Юридическата главоблъсканица подхвана конкурентът за председателския пост адвокат Валентин Вълков.
Висшият адвокатския съвет смята, че действително Мянкова няма право да заема ръководната позиция, тъй като прецени, че участието й в съвета е равнозначно на председателстване, тоест председателският пост не е самостоятелен орган, а част от управлението. По-късно юристката подаде жалба пред Върховния касационен съд /ВКС/, който се очакваше да реши окончателно спора. Там аналогичен казус се вихреше и по отношение на избора на председател на колегията в Пазарджик.
„Тъй като ВКС излезе с решение по идентичния казус в Пазарджик и сметна, че правилно Висшият адвокатски съвет е отменил избора на избрания председател, стана ясно, че подобно решение се очаква и по моето дело. Затова си оттеглих жалбата. Фактически бях наясно какъв ще е изходът от спора и нямаше смисъл да чакам решение на ВКС, което всъщност беше предизвестено. А и не е добре за колегията“, обясни за „Утро“ адвокат Мянкова.
Отсега обаче адвокати съзират конспирация около новите кандидати, тъй като двама от тях - Стефанов и Стефанова, всъщност са от кантората на Мянкова. Подозренията са, че ако някой от тях бъде избран, ще следва нейната политика.
Както „Утро“ писа, на 1 февруари юристката спечели вота със 130 гласа от 182 гласували. Нейният опонент адвокат Валентин Вълков получи подкрепата на едва 24 членове на колегията.