Мобилните аптеки са много логично и възможно решение. Такова мнение изрази пред медиите здравният министър Петър Москов.

Москов бе категоричен, че не знае кой би могъл да бъде против тази идея. Той даде за пример отдалечени населени места, където пенсионерите имат нужда от лекарства, но няма стационарна аптека по икономически причини, например. Той илюстрира мобилната аптека, като камион или микробус, оборудван с всички нужди на аптека - хладилници, отделения за различните видове лекарства, който в определен период от седмицата или месеца минава през съответното далечно селце някъде и хората знаят, че тогава идва при тях, а те не трябва да дадат на кмета или да ходят сами до окръжния или областния град. Толкова е просто и не мога да разбера кой би имал нещо против това. Това не е прецедент по света, добави Петър Москов.

Относно идеята на личните лекари децата да си плащат потребителска такса, Москов заяви: „Не бих искал да влизам по този начин в диалог, нямам формално предложение на бюрото си по тази тема. Когато имам ще го коментирам, иначе съм резервиран към идеята допълнителни групи от населението да бъдат облагани с такси”, посочи здравният министър.

Запитан за това, че още няма инсулин, Москов заяви: „Не, напротив. Този процес ИАЛ го изчисти”. „Ясно е, че сериозна част от въпросния инсулин е изнесена. Това ще бъде възстановено и търговците са поели този ангажимент. Текстовете от закона казват ясно, че когато ИАЛ установи, както сега липса на лекарствен продукт, на съответния търговец ще бъде забранено в следващите месеци да прави износ на този продукт”, каза още по темата Петър Москов.

Той съобщи още, че в момента МЗ е пред подаване на процедура за изпълнение на обществената поръчка за изпълнител на цялата електронна функционалност. В момента екип на МЗ разработи пилотен модел за изследване на начина, по който електронното направление и рецепта ще работят и отзивите до тук били добри.