Кирил Ананиев излиза от Надзора на НЗОК и за председател на Надзорния съвет е определен д-р Ваньо Шарков. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти.

„В момента сме в състояние, в което бюджет на НЗОК – няма. Затова имахме и разговори с министъра на финансите снощи и сутринта. Преценихме, че основната причина да има разногласия и то от гледна точка на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК е една лоша координация. Това е разбираемо от гледна точка на това, че има екипи от различни министерства - на здравеопазването и финансите. Особено в този период от годината, когато се готви държавният бюджет, те са изключително натоварени и възможността да се координират по между си е лимитирана”, каза Москов.

„На тази база се е получило разминаване на заседанието онзи ден. С министър Горанов взехме това решение и то вече е факт като решение на МС за промяна в Надзора на НЗОК. С абсолютната ми благодарност към Кирил Ананиев за всичко, което е свършил досега, ангажираността му като бюджетен зам.-министър на финансите изисква тежко натоварване там. Кирил Ананиев излиза от Надзора на НЗОК и за председател на Надзорния съвет е определен зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков”, добави здравният министър.

Параметрите на бюджета на НЗОК като макрорамка са много по-добри спрямо миналогодишния, каза Москов. Той обясни, че увеличението на бюджета на Касата за 2017 г. е в рамките на между 40 и 50 млн. лв.

Относно това какво мисли за идеята да се извади бюджетът на НЗОК от консолидирания държавен бюджет, Москов запита – „а, от чий бюджет трябва да има зависимост, при положение че така или иначе сериозна част от приходите или постъпленията в НЗОК са от държавния бюджет”. Според него той трябва да бъде гаранция на бюджета на НЗОК.

Петър Москов коментира още, че докато заедно с финансовия министър са изготвяли планове за бюджета на НЗОК не се е случвало бюджетът на Касата да запълва дупки в държавния бюджет.