Министерство на образованието няма да дава пари за ромските стипендии. Сумата за стимулиращите стипендии ще бъдат изцяло поети от Международния ромски фонд, а Министерство на образованието ще дава пари за учителите (менторите), които ще работят с тези ученици.

Това стана ясно от изказването на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, предаде репортер на БГНЕС.

Това е един полезен проект без съмнение. Фактите говорят много ясно - ние имаме една пета от първокласниците, които са деца от ромски произход и завършващи 12 клас по-малко от 1% от тях. Като български министър на образованието аз искам всяко дете в България да има образование, защото това означава страната ни да има икономика, а хората да имат бъдеще, заяви Кунева.

Тя каза също, че не може да крие проблема с уязвимите общности и посочи, че ще продължи да проявява усилия за всяка уязвима общност, която е в тежко финансово положение и на децата със специални образователни нужди, всяко дете да намери отговор през образователната система.

Кунева заяви, че е поканила представители на Международния ромски фонд и са решили фондът да поеме стимулирането на децата, а МОН ще плаща на учителите. "В рамките на тези две години, когато ще я има тази програма, 150 учители ще работят с деца от уязвими групи и уменията, които учителите ще усвоят ще останат, затова българският бюджет ще вложи в тях, за да може те да получат стимулиращо възнаграждение и да може да се научат през курсове и тренинги и това да остане по-нататък, а българската образователна система ще постигне целите си”, коментира министърът.

24 лв. би била стипендията, която се осигурява от нашия бюджет, но ние преформулирахме условията. Стимулирането на учениците ще бъде изцяло и само от донори без участие на българския бюджет, а това, с което бюджетът се ангажира са българските учители.

На въпрос, защо се прави това Кунева заяви, че такова е разбирането и на донорския фонд, това е предложено и от министерството, защото така се постигат и целите на програмата и целите на МОН, каза Кунева и допълни, че още от приемането на поста министър на образованието е заявила, че учителите ще бъдат в центъра на нейната образователна политика.

Кунева заяви също, че е факт, че когато не се обясни нещо добре на българското общество, може да има негативен ефект. "Аз мисля, че всеки българин иска да имаме добра икономика и работещи граждани. Затова контролът е важен. Аз ще искам внезапни проверки за това пълни ли са наистина паралелките, гимназиите, училищата - така, както се води по списък с деца, записани в училището", зарече се Кунева.

Министърът ще проверява и дали тези стипендии дават резултат, което означава срок по срок да се следи какво се променя - остават ли тези ученици мотивирани до края, ако не - ще бъдат направени промени.

На въпрос как ще се помогне на учителите с 24 лв., министър Кунева заяви: "Не, те не са 24 лв. Това е вече друга методика, за която вече ще говорим по-подробно, не сега на крак”.

Кунева заяви също, че в сряда е бил приет в Министерски съвет стандартът за приобщаващо образование.

На въпрос дали е направено проучване от МОН за реакцията и въздействието, което ще има приемането на ромските стипендии, Кунева каза, че ако се избави от липсата на образование и едно дете в повече, това няма как да няма положителен ефект върху икономиката, националната сигурност. Оценка на въздействието обаче означава и оценка на икономическото въздействие, финансово, социално и екологично, обясни тя.