Изследователският институт на „Форин полиси“ (The Foreign Policy Research Institute) се разграничи от критична статия за заместник-председателя на Еврокомисията Кристалина Георгиева, в която авторът Ив Кугелман говори за връзки на Георгиева с българската Държавна сигурност.

Текстът също така е бил свален от сайта на института.

„На 17 октомври, 2016 г. ние публикувахме статия на Ив Кугелман, озаглавена „Основната грешка в ООН, която едва бе предотвратена“. Статията съдържаше твърдения за българския европейски комисар Кристалина Георгиева. След разследване и по-нататъшен преглед ние не заставаме зад статията и я оттегляме. Тя беше премахната от нашия уебсайт на 25 октомври 2016 г.“, гласи съобщението на Института.

След публикуването на материала по-рано този месец Георгиева заяви, че ще защитава името си в съда.

„Досега се въздържах да коментирам постоянните нападки по мой адрес въпреки многото манипулации и откровени лъжи, насочени както срещу мен, така и срещу институцията, в която работя. Не мога обаче повече да търпя кампанията за опетняване на името ми, водена срещу мен от месеци. Търпението си има граници. Обмисляла съм да предприема правни действия, но досега се въздържах - това вече приключи. Много лъжи се тиражират по мой адрес. Отсега нататък ще защитавам името си в съда и ще предприемам съответните правни действия спрямо всички тези, които продължават да ги разпространяват", заяви тогава Георгиева.