27-годишният Октай Енимехмедов, който бе осъден за нападението срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, изтърпя присъдата си и излезе от затвора в Бургас.

Малко преди обяд младият мъж беше посрещнат от брат си Метин Енимехмедов пред централния вход на Бургаския затвор и се оплака от условията вътре, съобщи bTV. "Нека си събера мислите, много е неприятно тук“, каза вече бившият затворник. Октай обаче добави, че не съжалява за стореното.

Първоначално той излежаваше присъдата си в затворническото общежитие в Житарово, но заради множество нарушения през март тази година бе преместен в бургаския затвор.

БГНЕС припомня, че на 20 април ВКС реши окончателно Октай Енимехмедов да лежи 3 години и половина в затвора за нападението над Ахмед Доган. От наказанието на Енимехмедов беше приспаднато времето, в което е бил зад решетките и под домашен арест - около 2 години.

На 19 януари 2013 г. бе извършен опит за атентат срещу настоящия почетен председател на ДПС Ахмед Доган. Тогава на драматичната VIII Национална конференция на ДПС Октай Енимехмедов се качи на сцената и насочи газов пистолет срещу него. Пистолетът засече и само щракна. В този момент Доган изблъска ръката на младия мъж, последва схватка между двамата, след което лидерът на ДПС падна на земята, а върху нападателя първи се хвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ.

Енимехмедов беше задържан от полицията и разпитван часове наред. В началото му бе повдигнато обвинение в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. На 26 февруари Софийски градски съд го осъди на 3 години и 6 месеца. Той беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС. През месец май излязоха и мотивите по делото, в които се казва, че Енимехмедов не е могъл да причини смъртта на Доган. Категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви Ахмед Доган. През октомври миналата година и втората инстанция Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на нападателя на почетния председател на ДПС.

По време на съдебната сага Енимехмедов бе пуснат под домашен арест, а в общественото пространство излезе информация, че това се е случило с уговорката да каже кой е поръчителят на нападението над Ахмед Доган.