Днес се навършват 55 години от създаването на първата вертолетна авиационна част у нас - 44-и вертолетен авиационен полк. На пистата в авиобаза Крумово край Пловдив имаше тържествен строй, мнозина бяха отличени за висок професионализъм и проявена храброст.

На тържеството присъстваха началникът на отбраната ген. Константин Попов и зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.

"Вие пишете история и сега, вплитайки се в съдбите на хората. Вие сте най- близо, защото спасявате човешки живот", с тези думи ген. Константин Попов се обърна към военните, които, за разлика от други формирования, често извършват и граждански мисии- гасене на пожари в труднодостъпни местности, спасяване на хора при наводнение, транспортиране на жертви от катастрофи. Той ги определи като " най- видимата част" от Българската армия. Много ветерани почетоха празника. Ген. Попов каза, че за него най- ценните гости не са високопоставените лица или дори ветераните, а Мартин и Николай Йорданови от село Бисер, които бяха спасени именно от екипаж с хеликоптер от Крумово. "Няма как да изтрия този спомен от паметта си, сподели Мартин Йорданов. Картината на придошлата река, шумът от стихията, в която двамата със сина му се бориха за живота си повече от шест часа, все още преследва човека. Той каза, че оттогава са минали няколко години, в които семейството му никога не е забравяло своите спасители. Ген. Златев, който на 6 февруари 2012 година ръководи екипажа на хеликоптера, спасил бащата и сина, от своя страна сподели уважението си към тяхното поведение - "Никак не беше лесно да се издържи при ония условия толкова дълго време, тези хора са герои”.