Иранският боен флот разполага с „дрон самоубиец“, който може да бъде зареден с експлозиви и умишлено да бъде пратен да поразява мишени в морето и на сушата, съобщи агенция Тасним.

Представители на иранските власти казват за машината, че „може да носи товар от експлозиви на бойни мисии“ и „да се блъсне в мишена и да я унищожи, било целта е кораб или команден пункт на сушата“. Първоначално безпилотният самолет е бил разработен за извършване на разузнавателни мисии. Според агенцията дронът не е конструиран така, че да бъде въоръжаван с ракети.

Малкия безпилотен апарат може да прекара във въздуха 4 часа, неговият радиус на действие е 1000 км., може да лети в диапазона между таван от 1000 м. или да се носи само на 40 см. Над земната повърхност.

От Тасним не публикуваха снимки на машината в полет. За тази информационна агенция се твърди, че е в близки отношения с иранската Революционна гвардия.

Американската армия разчита все повече на безпилотни самолети при бойни мисии. По-рано тази година президентът Барак Обама подписа нареждане, което има за цел намаляване на брой на цивилните жертви при атаки с дронове. От 2009 г. досега Обама е разрешил извършването на 472 бойни операции с безпилотни самолети, при които са били убити 64 цивилни граждани, съобщи в. „Ю Ес Ей Тудей“.