Две силни земетресения удариха централната част на Италия вчера. Същият район пострада силно преди два месеца от друго земетресение.

Трус с магнитуд от 5,4 степен беше усетен вчера близо до селището Висо в централна Италия, съобщиха Европейско-средиземноморският сеизмологичен център и Американският геологически институт.

Епицентърът е бил на дълбочина 9 км в областта Мацерата на централния регион Марке, посочи италианският геофизически институт. Този район се намира на 132 км североизточно от Рим, където също са усетили труса, и на 37 км западно от град Асколи-Пичено.

Това земетресение е свързано с августовското, заяви италианския сеизмолог от Националния институт по геофизика и вулканология Алесандро Амато. „Новият подземен трус е засегнал същата зона, както и преди два месеца“, каза той.

На 24 август в Италия в резултат на земетресение с магнитуд 6.0 загинаха почти 300 души. Имаше значителни разрушения в няколко малки планински градчета в областите Лацио и Марке. Сеизмолози от самото начало не изключваха повторение на силния земен трус. От 24 август сеизмичната активност в Централна Италия не е прекъсвала.

Епицентърът на първото от вчерашните земетресение се намира на около 132 км. североизточно от Рим и на 37 км западно от град Асколи-Пичено, в района на град Кастелсантанджело сул Нера. Службите на „Гражданска защита“ проверяват за възможни жертви, пострадали и разрушения, въпреки, че не бяха постъпвали сигнали за такива. В някои от населените места в засегнатия район има проблеми с електричеството.

Часове по-късно, втори земен трус с магнитуд 6.2 по скалата на Рихтер разлюля Централна Италия снощи. Епицентърът е засечен в същия район, между градовете Перуджа и Мацерато. Няколко десетки хора са потърсили спешна медицинска помощ след двете земетресения. За момента няма сведения за тежко ранени, съобщи началникът на „Гражданска защита“ Фабрицио Курчио. „В крайна сметка ситуацията не се оказа толкова катастрофална, колкото изглеждаше първоначално, предвид силата на трусовете“, каза той на пресконференция в Риети и обобщи: „Няколко ранени и много паника“.

Откараните в спешните отделения на различни болници в региона са с леки наранявания и прилошаване. “За момента не сме установили тежка ситуация“, подчерта още Курчио. Италианският премиер Матео Ренци писа в „Туитър“: „Искам да благодаря на тези, които работиха в дъжда в районите, засегнати от земетресенията“. Той изказа съпричастността на цялата нация на хората, живеещи в пострадалите места.