С трето премиерно заглавие ще отпразнува първия си рожден ден създадената на 24 октомври 2015 година Детска опера в Русе. Оперетата „Ани в царството на цветята“, написана специално за русенските таланти, ще бъде показана на 30 октомври от 19 ч на сцената на Русенската опера. Замисълът ни беше да направим спектакъла на площада, но есенните дъждове ни притесняват и не искаме да рискуваме, обясни новият зам.-директор на операта Пламен Александров. Той благодари на ентусиастите, които са „виновници“ Русе да има втората в страната детска опера след Варна. 
Либретото на „Ани в царството на цветята“ е написано от Илия Деведжиев, музиката е на варненския композитор Иван Кръстев. С режисурата се е заела Росица Миновска-Деведжиева, а с оркестрирането и с шлифоването на музикалната страна на спектакъла е натоварен диригентът Свилен Димитров. Много се радваме, че само за година правим вече трета постановка, а децата развиват певческо и актьорско майсторство буквално пред очите ни, каза Деведжиев. Те наистина са много даровити, но очевидно работата ги увлича и им доставя удоволствие, добави Миновска, като поясни, че малките артисти на възраст от 7 до 19 г. са от различни училища като Английската и Икономическата гимназии, от „Христо Ботев“ и „Възраждане“, от основни училища. В новата премиера специална роля имат и 15 млади балерини от Училището по изкуствата. 
Много се радваме на този мащабен и иновативен проект, каза Десислава Василева, експерт в общинската фондация „Русе - град на свободния дух“, подкрепила финансово постановката. 
Снощи децата и ръководителите си направиха купон с торта и забавления за рождения ден на Детската опера, днес продължават отново с репетициите преди премиерата в неделя.