Седем от най-големите компании в строителния бизнес и пътните ремонти подадоха оферти за една от големите обществени поръчки на Агенция „Пътна инфраструктура“. С нея се търси кой да усвои 1,8 млн. лева, колкото са предвидени за реконструкцията и удвояването на ширината на пътя Русе-Тутракан-Силистра, с което ще се премахне тапата на Дунав мост. В сряда специална комисия се събра, за да види кои са мераклиите за разширението на изхода от Русе в посока Силистра. Оказаха се седем фирми, като никоя не е за подценяване. Сред тях са шуменската „Автомагистрали Черно море“, варненската „Пътища и мостове“ и очаквано русенската „Пътинженеринг“. Другите участници, които ще се състезават за ремонта на пътя, са силистренската „Пътстроймонтаж“, „Пътища Пловдив“ и дупнишката „Мегаинвест-холд“. Прави впечатление, че сред кандидатите, подали оферта за участие, е и „Тарктур“, която в момента се е нагърбила и с ремонта на Градския стадион. 
Предстои комисия да извърши класиране на офертите и да определи изпълнител за реконструкцията и удвояването на пътя Русе-Силистра. А иначе срокът за изпълнение на строителните работи ще е 4 месеца. 
Предвижда се да се изгради второ платно за движение от кръговото кръстовище, като по този начин ще се подобри пропускателната способност, безопасността и комфортът на движение в този натоварен пътен участък, който се явява продължение на бул. „Тутракан“. Съществуващото платно ще бъде частично преустроено, като за целта лявата бордюрна линия и част от ширината на настилката ще се разкъртят. Платното за еднопосочно движение пък ще бъде дооформено с две ленти по 4 метра. Ще бъдат изградени нови бордюри, както и нов канализационен клон, дъждоприемни шахти, канализационен участък от тръби. Ще бъде направено и ново улично осветление с натриеви лампи. След като работата бъде довършена, ще се сложи край на струпването на тирове и на задръстванията, които тормозят всички шофьори. 
Междувременно тече и обществена поръчка за строителен надзорник на обекта, която е на стойност 36 000 лева, а офертите на кандидатите по нея ще бъдат отворени на 7 ноември.