Българите трябва да решат какъв да бъде техният президент. Според мен той трябва да бъде преди всичко българофил, а не русофил. Това заяви известният руският политолог Дмитрий Куликов, предаде репортер на БГНЕС. Той е в страната по покана на независимата кандидат президентска двойка Камен Попов-Георги Неделчев, чиято кандидатура е издигната от инициативен комитет.

Според него страната се нуждае от президент, който да отстоява националните, а не чуждите интереси. Само тогава България и Русия може да обсъждат реално истинските проблеми на своите двустранни отношения, допълни политологът.

В Русия смятаме, че България е наистина независима държава, но тя трябва да носи отговорността за своите решения, посочи още той. Дмитрий Куликов смята също, че България не може да бъде мост между ЕС и Русия, защото това е нереален идеал, натоварен с много идеология. България трябва да съществува сама за себе си, каза Куликов.

В отговор на въпрос за Сирия той заяви: „Русия добре разбира, че ако терористите победят в Сирия, следващата държава, застрашена от разпадане ще стане Турция. Тя ще последва съдбата на Ирак, Либия, Сирия. От това ще пострадат мнозина. Президентът Ердоган е единственият фактор, който възпира този процес“.

По въпроса да Украйна, роденият в тази държава политолог сподели, че в момента украинският народ живее много по-зле, отколкото преди Майдана. Но Дмитрий Куликов не очаква народен бунт, защото в Украйна нещата няма да се променят, докато САЩ не вземат за промяна. А САЩ иман интерес Украйна да вреди на Русия, посочи Дмитрий Куликов, който впрочем е сред водещите руски експерти по Украйна.

По думите Евро-азиатския икономически съюз (ЕАС), БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) ги очаква скок в развитието, ако обаче се преодолее сегашната геополитическа криза. Защото в европейската цивилизация всяка голяма криза се е разрешавала с голяма война, поясни политологът мисълта си.