НАТО се подготвя да разположи 4000 войници по руските граници в най-мащабното такова действие от времето на Студената война, съобщи в. „Индипендънт“.

Тъй като не се вижда краят на сегашните спорове между Москва и Запада, военният съюз в сряда влезе във връзка със съюзници за да попита за ангажименти за изпращане на сили в балтийските държави и източна Полша от началото на следващата година.

Русия е заета с демонстрации на сила от своя страна през последните няколко седмици, разполагайки в Калининград ракети, способни да носят ядрени бойни глави, и изпращайки самолетоносач и група бойни кораби в източното Средиземноморие. Действията на Москва вече извадиха наяве разделение сред членовете на НАТО, след като Испания се съгласи бойната група от руски кораби да зареди в нейната база на ВМС в Сеута. Това стана, въпреки че Мадрид се присъедини към позицията на ЕС, осъждаща действията на Русия в Сирия.

Действията на НАТО в известна степен са резултат от анексирането на Крим от Русия през 2014 г., както и за да бъдат уверени бившите съветски републики в Европа, които се страхуват, че Москва може да опита отново подобна стъпка.

Четири бойни групи ще бъдат разположени в Полша, Литва, Латвия и Естония, като силите ще варират от бронирана пехота до безпилотни самолети. САЩ, Германия, Канада и Великобритания ще оглавяват групите, а НАТО търси подкрепа и от други свои членове като Франция, Италия и Дания.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че действията на пакта ще бъдат "ясно доказателство за нашите трансатлантически задължения." Дипломати казаха, че това също така ще изпрати съобщение на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, който се оплака от финансовия принос на европейските съюзници към съюза.

Стратегията е част от създаване на ново възпиране, което в крайна сметка може да се комбинира с противоракетната отбрана, въздушни патрули и защита срещу кибератаки.

Въпреки това съюзът все още се бори за подобни действия в региона на Черно море, което турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че се превръща в "руско езеро" заради военното присъствие на Москва там.

Очаква се скоро Румъния, България и Турция да излязат с план за увеличаване на военноморските и военновъздушни патрули в района, както и за разполагане на многонационална бригада на НАТО в Румъния.