Одобрява се един допълнителен трансфер, в размер на 50 млн. лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 г. за еднократно изплащане на допълнителна сума към пенсиите за декември 2016 г. Това съобщи в началото на правителството заседание премиерът Бойко Борисов.

„За да сме сигурни парите, които събираме от приходните агенции, МВР и прокуратурата от контрабандистите, дават възможност, без да пипаме резерва, всичко, което правим да е от събраните повече пари от бюджета - не задължаваме никого след нас. Одобрява се един допълнителен трансфер, в размер на 50 млн. лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 г. за еднократно изплащане на допълнителна сума към пенсиите за декември 2016 г. Това, което с Москов правим 2 години за празниците - 50 млн. за българските пенсионери. Което за 2 години надвишава 260 млн. лв. допълнително дадени за пенсионерите, без да го имаме в програмите. Надявам се да ни се подкрепи тази точка”, каза Борисов.

Относно изказването на президента Росен Плевнелиев вчера, Борисов сам подхвана темата и заяви – „С президента Росен Плевнелиев и като министър, и като президент сме работили прекрасно. Нямаме нито един спор, който да не сме решили или тема, по която да не сме се разбрали. Не знам какво е гледал или са му предали, аз казах една истина, която всички добре знаете. При предишното съставяне на правителството, помните от главен секретар бях станал кмет, от кмет - премиер. За това в развитите цивилизовани държави толкова много се държи на така наречените системни партии. Една системна партия означава да е на власт, да е опозиция, което е опозиция да има правителство в сянка, така наречено и прието като термин, да се знае екипът, както за това правителство се знаеше предварително кой ще е министър, зам.-министър, шеф на агенция, какво ще правим. Тогава от кмет изведнъж трябваше да посоча 16 министри, още 50-60 зам.-министри, шефове на агенции и какво ли не още и то след провала на Тройната коалиция. Не знам някоя партия дали има толкова ресурс, хора, подготвени веднага да поемат този пост”, обясни историята Борисов.

„Срещнахме се със синдикатите, КРИБ, който тогава беше оглавяван от г-н Прокопиев и оттогава до ден днешен с работодателските организации - големи, малки, средни, търговските камери, синдикатите, непрекъснато поддържаме връзка с браншовите организации. Тогава съм се обърнал и към КРИБ във финансово-икономическата сфера да намерим най-подходящите хора. Не съм казал, че това е лошо, но това е истина. Сега гледам някак си бягат от това, може би на кръга "Капитал" не им харесва като дума - ок, приемам го и това. Да, с Плевнелиев се познавахме още на първата копка на Бизнес центъра, бях кмет. Гаранциите за тези хора, че ще бъдат добри министри са точно такива, каквито например РБ са дали за министрите на тази маса от Блока. Събрахме се и казаха според нас за тези ресори тези хора ще са най-подготвени. И така го направихме”, разказа Борисов.

Той запита – „Коя неистина видяха, за да реагират така ужилено и да се чувстват толкова обидено. Нима многократно не съм заявявал за всички добри неща, които президентската институция е направила. Надявам се той също да гледа интервюто да чуе всичко, което съм казал. Това са темите, така сме се подредили тогава, не съм го крил. Последствие тези, които не си вършеха работата бяха отстранени или за тези, за които се е опитвало да ми бъде вменявано някакво вмешателство. С мен работите вече две години и всеки един може да каже дали на мен някой може да повлияе, или аз да съм се опитал на един от вас да повлия заради друг човек. Имате право да слезете и да кажете. Надявам се така както сме работили 5 години с президента, да продължим да работим така и да реализира това, което е казал, защото не съм съгласен с част от констатациите”, заяви премиерът и добави, че Плевнелиев е бил добър министър и затова ГЕРБ са го издигнали за президент.