Седем дни преди провеждането на президентските избори на референдум в Народното събрание депутатите приеха промените в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Те решиха, че само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент на републиката в методиките за определяне на резултатите, ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „не подкрепям никого” в бюлетината. То, обаче, няма да влияе върху 4-процентовата бариера за влизане в парламента.

По-рано тази сутрин депутатите окончателно отхвърлиха възможността при необходимост в избирателни секции извън страната, с решение на ЦИК , взето включително в изборния ден, гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява в повече от една избирателна кутия. Не се предвижда повече от една урна в секция и вътре в страната. А окончателно изборните секции извън ЕС ще бъдат до 35 в държава. Депутатите одобриха президентските и частичните местни избори, както и референдумът в район „Младост“, да се администрират от една СИК.