Тръгна делото срещу народния представител от парламентарната група на БСП лява България Светла Бъчварова-Пиралкова за сключена неизгодна сделка в качеството й на председател на УС на Селскостопанската академия.

По делото пред съда няма да бъдат разпитвани 19 от 25 свидетели, а ще се четат показанията, които те са дали в досъдебното производство. Това е вариантът за съкратено производство, при което подсъдимият не признава вина. Самата Бъчварова заяви пред съда, че не е извършила нищо незаконно. Пред репортерите потвърди това и добави, че това, което е направено е в полза на Селскостопанската академия и най-вече на Добруджанския земеделски институт. "И в хода на изслушванията на свидетелите, освен това и с други свидетели, смятам, че ще има достатъчно доказателства, за да се подкрепи тази теза”, посочи тя.

БГНЕС припомня, че през март главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната група на БСП – Светла Бъчварова - Пиралкова. От прокуратурата съобщиха тогава, че по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура са събрани доказателства за това, че като председател на управителния съвет на Селскостопанската академия, Светла Бъчварова – Пиралкова съзнателно е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията - в размер на 1 326 671,36 лева.

Още същия ден тя заяви, че няма проблем да си даде имунитета, защото „така или иначе когато е поставян въпросът, пак съм била без имунитет”. „Нека случаят да бъде разследван и окончателно да се излезе с решение по него”, заяви Бъчварова. Народният представител от левицата заяви също: „Даже напротив, след моето оттегляне от поста – същият договор е бил преподписан цели два пъти, а при втория случай това се е случило с изричното съгласие на Министерството на земеделието и храните. Отделно от това – държавата има право да вземе обратно съответната земя със заповед, ако счита, че може да я ползва с друга цел”. Делото веднъж беше връщано от СГС на прокуратурата.