Пищна церемония със салюти и фойерверки посрещна в Швейцария първия продаден в страната български локомотив, произведен от русенската „Експрес Сервиз“. Както „Утро“ писа, той е произведен по поръчка на тамошната компания „Ultra Brag“ и ще работи на речно пристанище. Хидравличният маневрен локомотив, модел MDD 4-00, носи името „Йохан“, а негов кръстник е синът на собственика на „Ultra Brag“.
Беше много хубава и важна за нас церемония - присъстваха много професионалисти от жп сектора, журналисти, хора от държавните им железници - „SBB“, общинското ръководство на Базел, собствениците на „Ultra Brag“ AG - нашите клиенти. Това рядко се прави там, защото им е много скъпо“, разказа Цветелин Колев, маркетинг-мениджър на „Експрес Сервиз“.
„Ultra Brag“ останала толкова доволна от доставката, че изявила желание да стане официален представител на русенската фирма за Швейцария и договорът вече е подписан. А от презентацията станало ясно, че швейцарските фирми се нуждаят от доста локомотиви, а традиционните доставки на „Щадлер“, „Вослох“ им излизат доста по-скъпо. Така че „Експрес Сервиз“ очаква поръчки за още машини.
Русенската фирма набира скорост в последните години, като освен че ремонтира локомотиви произвежда и собствени модели маневрени машини с дизелово и електрическо задвижване и дистанционно управление. Наскоро „Експрес сервиз“ откри ново депо за ремонт на локомотиви и ще инвестира нови 7 млн. лева за още едно - за ремонт на електрически и дизелови мотрисни влакове.