Русенски полицаи и прокурор получиха специални награди за залавяне на румънски магистрални бандити от базирания в Букурещ Център за правоприлагане в Югоизточна Европа SELEC. Домакин на церемонията беше шефът на областната полицейска дирекция ст.комисар Теодор Атанасов. 
Награди получиха трима служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР начело с началника им Николай Кожухаров, разследващ полицай от Второ РПУ, целият сектор „Криминален“ към Второ РУ, чийто грамоти бяха връчени на началника гл.инспектор Пламен Пенчев, както и прокурора от районна прокуратура Людмила Дончева. 
Успешната операция бе реализирана през втората половина на юни. В резултат на съвместните действия между българската и румънската полиция бяха задържани двама румънци, извършили грабежи на молдовско и украинско семейство след влизането им в Русе от Дунав мост. За целта бившите затворници отвъд Дунав се представяха за полицаи, като ползваха палки, пистолет и синя лампа, с които заблудиха чужденците да им дадат всичката си валута.
С активното сътрудничество на нашите и румънските правоохранителни органи дръзките грабители бяха задържани само за 48 часа. Основна роля в координацията на обмена на информация имаха Българо-румънското контактно бюро на Дунав мост и Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа SELEC в Букурещ. Това е регионален център за полицейско и митническо сътрудничество, в който членуват 12 държави. Българският представител в нея по линия на митническото сътрудничество е бившият началник на Митница-Русе Веселин Георгиев.